Jaki gatunek drewna wybrać?

Przede wszystkim należy pamiętać, że do palenia w kominku powinno się stosować drewno z drzew liściastych. W przeciwieństwie do drzew iglastych to drewno nie zawiera wiele żywicy (która strzela i powoduje zabrudzenia), nie wytwarza dużych ilości dymu i równomiernie się spala. Wybierając drewno z drzew liściastych, zadbasz także o czystość i drożność komina na długi czas.

Każdy gatunek drewna charakteryzuje się innymi właściwościami. Oto niektóre z nich:

  • dąb – charakteryzuje się wysoką wartością opałową, zapewnia dużo ciepła, a przy spalaniu uwalnia przyjemny zapach;
  • buk – dzięki wysokiej kaloryczności, powolnemu i równomiernemu spalaniu oraz małej ilości wydzielanego dymu i popiołu, ten gatunek jest dziś jednym z najczęściej wybieranych drew opałowych;
  • brzoza – szybko wysycha i spala się równomiernym, jasnym płomieniem, a mała ilość kory sprawia, że wydziela śladowe ilości dymu;
  • osika – spala się stosunkowo szybko dając dużo ognia, dlatego idealnie nadaje się jako drewno rozpałkowe. Osika jest stosowana również do wypalania nadmiaru sadzy z kominka;
  • olcha – dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi, olcha często wykorzystywana jest przy wędzeniu wędlin. Przed wrzuceniem do kominka należy ją dobrze wysuszyć;
  • sosna – choć jako drzewo iglaste nie jest wskazana do palenia w kominku, sosna spala się szybko i z wysoką temperaturą, co czyni z niej dobry materiał do rozpalania.

Sosnowcu, Chorzowie czy Piekarach Śląskich te gatunki drewna kominkowego dowieziemy dla Ciebie pod same drzwi! Zobacz naszą ofertę.

Comments are closed.